Cleos jordärtskockssoppa

Cleos jordärtskockssoppa
Foto: TV4

Smarrig jordärtskockssoppa med bacon och parmesanflarn.

Var försiktig när du blandar i tryffeloljan, den kan vara stark.

5 april 2014
Visa mer

Du behöver

Jordärtskockssoppa

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 st potatisar
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 msk smör
  • 140 g bacontärningar
  • salt
  • vitpeppar
  • färsk timjan
  • vit tryffelolja, efter smak

Parmesanflarn

  • 2 dl parmesan, riven
  • 1 msk färsk hackad timjan

Gör så här

  1. Skala, dela jordärtskockan och potatisen och fräs det i en kastrull med en klick smör och hackad vitlök.
  2. Häll på vinet och låt det koka ihop kort.
  3. På med buljongtärningarna och 5 dl vatten låt koka i ca 15 minuter.
  4. Fräs på bacontärningarna i en torr stekpanna tills de blivit till ett crisp och går att smula. Lägg dem på ett hushållspapper så att fettet får rinna av.
  5. Mixa soppan och häll på grädden koka upp kort och smaka av med salt, vitpeppar och lite tryffelolja.
  6. Parmesanflarn: 
    Sätt ugnen på 200°.
  7. Riv parmesanen och hacka timjanen.
  8. Ta ett bakplåtspapper och klä en plåt.
  9. Ta ca 1 msk riven parmesan och strö på lite timjan och gör sex små högar på bakplåtspappret. Tänk på att ha en del mellanrum mellan högarna så att de inte flyter ihop när parmesanen smälter i ugnen.
  10. Grädda i 5-7 minuter i mitten av ugnen tills flarnen fått lite färg. Ta ut dem och låt dem svalna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept