Ugnsbakad gädda med örter och citron

Du behöver

  • 1 st Gädda 1,5-2,5 kg, ej urtagen men fjällad
  • salt och nymalen vitpeppar

Kryddsmör

  • 400 g smör
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka körvel
  • 1 st citron, skal och saft
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 skivor formfranska, mixat eller fin rivet
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 100 g riven lagrad prästost eller Västerbottensost

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 200 grader. Fjälla gäddan och klipp bort alla fenorna. Lägg två snitt längs ryggraden på varsin sida om ryggfenan, från huvudet till stjärten. Fortsätt skära längs ryggraden på varje sida och sedan längs revbenen, kapa av ryggraden vid huvudet och nere vid stjärtfenan. Ta bort ryggraden och alla inälvorna. Var försiktig uppe vid huvudet när du skär av inälvorna så att inte gallblåsan går hål på.
  2. Tvätta av fisken och torka den, lägg den på en smord form med skinnet neråt. Salta och peppra.
  3. Mixa smöret i en matberedare så att det blir mjukt. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det blir grönt. Blanda ner det mixade brödet. Bred ut smörblandningen på fiskens köttsida och riv den lagrade ost uppe på.
  4. Sätt in fisken i ugnen i cirka 25 min, eller när den har kommit upp i 54 grader. Servera höst primörsallad till eller pressad potatis. Glöm inte citronen till fisken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept