Clam chowder med ostron

Clam chowder med ostron
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Clam chowder med ostron

15 ingredienser

Den amerikanska östkustens favoritsoppa varieras här med blåmusslor och ostron. Vår version är också lite mer “light”, med extra mycket buljong. Ostronen öppnas lättast med en ostronkniv. Du behöver en mixer när du ska laga den här soppan, och om du dessutom vill servera den skummande krävs en stavmixer. Det blir en del musslor över när du gjort buljongen. Laga en toast, sallad eller pastasås av dem.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blåmusslor
  • 8 ostron
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 potatisar
  • 70 g bacon [0,5 förp]
  • 1 msk neutral olja
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 3 kvistar persilja
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Till garnering:

  • 30 g bacon
  • 0,5 gurka

Gör så här

  1. Skölj och putsa musslorna under kallt rinnande vatten, släng trasiga och öppna musslor. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök, skala och skiva potatisarna och skär baconet i tunna strimlor.
  2. Fräs 70 g bacon, schalottenlök och vitlök i matolja i en stor kastrull. Tillsätt musslorna, vitt vin, vatten och persilja, koka upp och sjud under lock tills alla musslor öppnats. Lyft ur musslor och persiljestjälkar med en hålslev och låt dem svalna, plocka ut 1⁄3 av musslorna ur skalen och lägg i en skål.
  3. Häll i grädden i musselspadet, lägg ner potatisskivorna och koka tills de mjuknat. Öppna ostronen. Lägg dem ett och ett med den platta sidan upp i en handduk. Greppa ostronet ordentligt med ena handen med hjälp av handduken och lirka in kniven i skarven mellan skalen. Skär sedan av muskeln inne i ostronet, så att det kan öppnas. Dofta på ostronet och känn att det luktar fräscht av hav. Peta bort eventuella skalrester och lossa ostronet försiktigt från den lilla sega muskeln.
  4. Ta vara på spad och ostron, mixa dem och häll i soppan. Mixa soppan till slät konsistens och krydda med salt och peppar. Reglera saltmängden efter ostronens sälta. Sila ner soppan i en gryta.
  5. Strimla baconet till garnering. Stek det knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Skala gurkan, skrapa ut kärnorna och tärna. Fördela gurktärningarna i fyra djupa tallrikar. Lägg även några av de musslor som du plockat ur skalen i varje tallrik. Mixa soppan skummig med stavmixer, slå den i tallrikarna och toppa med baconett.