Clam Chowder - amerikansk musselsoppa

Clam Chowder - amerikansk musselsoppa
Foto: TV4

Det finns olika bud om denna urklassiker bland soppor. En del vill ha den helt slät och mixad, den kallas New England-style. Jag föredrar den tuffare New York-varianten med hela bitar. Färska musslor är kul men inte nödvändigt. Servera soppan med bröd och avsluta gärna stilenligt med en cheesecake.

3 juli 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 st morot, stor
  • 2-3 st potatisar, stora
  • 1 liter hönsbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 2 burkar musslor i sitt spad, eller 20 st färska
  • 1 burk tomater, hela, skalade
  • smör
  • persilja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka alla grönsaker utom tomaterna. Smält en klick smör i en kastrull och häll i alla grönsaker. Fräs alltsammans på svag värme i 10 minuter. Häll på buljong, grädde och kryddor och låt det hela småkoka i 20 minuter.
  2. Skrubba under tiden de färska musslorna, släng de som inte är väl slutna. Lägg dem i en kastrull med en bottenskyla vatten eller vitt vin och låt dem koka i 3–4 minuter eller tills de öppnat sig.
  3. Sila av musselspadet och häll det i soppan. Tag ur de flesta musslor ur sitt skal och lägg dem i soppan, men spara några till garnering. Hacka tomatköttet och lägg i det, hetta upp soppan och kolla kryddningen med hjälp av salt och peppar.
  4. Strö lite grovhackad persilja eller det gröna på bleksellerin över soppan precis före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept