Du behöver

  • 0,5 kg kräftor
  • 1 bit baguette
  • 2 cl cognac
  • 2 nypor hackad dill
  • 1 tsk tomatpuré
  • smör
  • 1 schalottenlök
  • salt
  • 1 dl grädde
  • cayennepeppar
  • 0,5 dl vitt vin

Gör så här

  1. Rensa kräftorna, men behåll skalen. Hetta upp en
  2. Stor kastrull. Släng i skalen och fräs snabbt. Tryck
  3. Ihop skalen så att de tar så lite plats som möjligt.
  4. Det gör ingenting om de går sönder. Häll i cognacen,
  5. Tillsätt tomatpurén och täck skalen med vatten. Låt
  6. Vattnet få ett uppkok, men ta sedan direkt bort
  7. Kastrullen från värmen. Låt fonden stå och dra
  8. Ungefär en timme.
  9. Grovhacka löken och svetta den med smör
  10. I en liten kastrull. Häll på vinet och reducera tills
  11. Vätskan inte är sur längre. Sila bort kräftskalen
  12. Och reducera ner kräftfonden till ungefär 3 dl. Häll
  13. I fonden och grädden i den mindre kastrullen.
  14. Reducera ner soppan en tredjedel. Smaka av med
  15. Salt och cayennepeppar.
  16. Skär baguetten i stavar och rosta i ugnen på 200
  17. Grader. Lägg köttet i två djupa tallrikar. Släng en klick
  18. Smör i kastrullen och skumma soppan med stavmixern.
  19. Garnera med dill.
  20. Soppan har kraftig skaldjurssmak med len konsistens,
  21. Så ett fylligt och smakrikt torrt vin passar utmärkt!
  22. Vitt 6678 Beringer Stone Cellars Chardonnay
  23. Vitt 5301 Montagny 1er Cru Les Coeres
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept