Räk- och kräftsoppa med timjancrème

4

Du behöver

Soppa:

  • 1 l räkskal
  • 4 st kräftskal
  • 3 msk tomatpuré
  • 100 g morot
  • 100 g rotselleri
  • 50 g palsternacka
  • 40 g fänkål
  • 20 g vitlök
  • 4 st plommontomater
  • 8 msk eau de vie
  • 3 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 4 st kräftstjärtar
  • 20 g schalottenlök
  • citronsaft, några droppar
  • några blad körvel
  • salt och peppar
  • sesamolja

Timjancrème:

  • 2 msk olivolja
  • 3 msk crème fraiche
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 kruka timjan
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Soppa: Fräs skalen och de finhackade grönsakerna i smör tills de blir gyllenbruna. Häll på spriten, rör om och tänd på. Tillsätt tomatpurén och häll på 1,5 liter vatten, reducera tills 1 liter återstår. Häll på grädde och smaka av med socker, salt och peppar. Hacka kräftstjärtarna tillsammans med schalottenlöken, citron och körvel till en tartar och krydda med lite semsamolja.
  2. Timjancrème: Blanchera timjan och skölj med kallt vatten. Mixa med olivoljan och blanda med lättvispad crème fraiche. Krydda.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept