Tomatsoppa med fullkornskrutonger

4

Du behöver

  • 1 rödlök
  • 1 stor kinesisk vitlök, eller 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • en näve torkade aprikoser
  • 2 förpackningar passerade tomater
  • 0,5 l grönsaksbuljong
  • 1 msk pesto
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 4 skivor fullkornsbröd, tärnade
  • smör
  • persilja
  • ev kokta linser eller kikärtor

Gör så här

  1. Skala och hacka lök, morot och vitlök. Fräs alltsammans i en rejäl kastrull i olivolja. Skär aprikoserna i mindre bitar och lägg i dem tillsammans med de passerade tomaterna. Häll på buljongen och sänk värmen. Låt alltsammans puttra på svag värme i 30 min, gärna längre.
  2. Mixa soppan med stavmixer direkt ned i kastrullen. Späd med mer vätska om soppan är tjock.
  3. Smaka av med pesto, salt och peppar.
  4. Stek brödtärningarna i smör eller olja, låt rinna av på hushållspapper.
  5. Servera soppan varm med brödkrutonger och färsk persilja.
  6. Soppan är också god kall.
  7. Tips. Byt ut peston mot sweet chili och persiljan mot koriander eller basilika. Även det mycket gott.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept