Smörgåstårta Smögen

Från Nyhetsmorgon

Smögensmak på smörgåstårtan får du med räkor, pepparrotsmajonnäs, ägg och dill.

3 juni 2013
Visa mer

Du behöver

  • 3 st skivor vitt tårtbröd av surdegsbas
  • 600 g räkor, hårt urkramade
  • 300 g varmrökt lax
  • 1 st citron, saften
  • nymald vitpeppar
  • 5 st ägg, kokta i 7 minuter, grovt hackade

Pepparrotsmajonnäs

  • 2 st äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 5 dl neutral matolja
  • 4 msk grovt riven pepparrot

Inkokt vit sparris

  • 5 st vita sparrisar av god kvalitet
  • 1000 g vatten
  • 30 g salt
  • 120 g socker
  • 2 st citroner, saften av

Citron-crème-fraiche

  • 1 st citron, zest
  • 2 dl creme fraiche, vispad

Gör så här

  1. Pepparrotsmajonnäsen:
    Vispa äggula, senap och citronjuice. tillsätt efter en stund matolja i en tunn stråle, inte för fort då kan majonnäsen spricka.
  2. Skala och riv pepparrot grovt på ett rivjärn, vänd ner i majonnäsen och smaka av med vitpeppar.
  3. Krama ur räkorna hårt, använd plasthandskar. Vänd runt räkorna och laxen i pepparrotsmajonnäsen.
  4. Inkokt vit sparris
    Koka upp vatten, citronjuice, salt och socker.
  5. Skala sparrisen ordentligt, slå på den varma lagen. Plasta in och låt stå i cirka 30 minuter.
  6. Ta upp sparrisen och skär i önskad storlek.
  7. Montering
    Lägg ut bröd skivorna, smöra två av dem.
  8. Bred ut ett lager med röra på den två av skivorna, placera dem på varandra, lägg den sista på toppen.
  9. Måla med vispad creme fraiche.
  10. Garnera smörgåstårtan med inkokt vit sparris, gurka, rädisor blad och örter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept