Citrussallad med havets frukter

Citrussallad med havets frukter
Foto: TV4

En syditaliensk klassiker är denna ”insalata di mare”. Den ska stå kallt i 2 timmar före servering, vilket kräver lite planering. För att bli riktigt mätt behöver du dessutom äta generöst med bröd.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g rensad bläckfisk
  • 0,5 citron
  • 1 tsk salt
  • 500 g räkor med skal
  • Dressing:
  • 0,5 citron
  • 2 limefrukter
  • 1 röd spansk peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk oregano

Salladsbädd:

  • 1 paprika
  • 3 mogna tomater
  • 3 stjälkar bladpersilja
  • 1 lime

Gör så här

  1. Koka bläckfisken mjuk i 1 liter vatten med en halv skivad citron och saltet. Koka tills bläckfisken är mjuk, det brukar bara ta några minuter. Pressa saften ur citronen och limen. Kärna ur chilifrukten och skär den i tunna strimlor. Skiva vitlöken. Blanda ihop citron- och limesaft, chili och vitlök till dressingen.
  2. Skär bläckfisken i mindre bitar om den är stor och skala räkorna. Lämna gärna skalet kvar på yttersta leden av stjärten – det ser snyggt ut. Lägg i en skål. Häll över dressingen. Ställ kallt i 2 timmar.
  3. Tärna paprika och tomat smått. Lägg som en bädd på serveringsfat och fördela bläckfisken och räkorna ovanpå. Garnera med bladpersilja och extra limeklyftor.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept