Citronlax med kryddig zucchinicouscous och myntayoghurt

koket.se
Citronlax med kryddig zucchinicouscous och myntayoghurt
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Citronlax med kryddig zucchinicouscous och myntayoghurt

17 ingredienser

30 m

Citronlax serverad till en couscoussallad med zucchini, garam masala  och purjolök. Myntayoghurten blir ett perfekt tillbehör till den kryddiga coucousen.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Zucchinicoucous

  • 3 dl hönsbuljong
  • 3 dl couscous
  • 10 cm purjolök
  • 0,5 zucchini
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja, att steka i
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk chiliflakes
  • 70 g färsk spenat

Citronlax

  • 1 citron, saften
  • 600 g lax [4 bitar]
  • salt
  • peppar

Myntayoghurt

  • 1 citron, skalet
  • 1 dl färska myntablad
  • 2,5 dl matyoghurt
  • salt

Gör så här

  1. Börja med myntayoghurten. Riv zest från citronen och finhacka myntan. Blanda med yoghurt. Smaka av med salt och låt stå så smakerna gifter sig.
  2. Koka upp buljongen. Dra kastrullen av värmen. Lägg i couscous och låt svälla i 5 minuter under lock. Fluffa till coucousen med gaffel när det är klart.
  3. Skiva purjolök tunt och skär zucchini i små tärningar. Finhacka vitlök. Stek i generöst med olivolja tills det mjuknat. Pudra över garam masala samt chiliflakes och låt fräsa med i 1 minut. Dra av från värmen och tillsätt couscous samt spenat. Vänd runt och smaka av med salt.
  4. Pressa citronen på laxen. Salta och peppra. Stek i olivolja på medelvärme, ca 2 minuter per sida.
  5. Servera laxen med couscous och myntayoghurt