Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Citronkaka med hallonglaze

ca 1 h 30 m
Citronkaka med hallonglaze
Foto: TV4
ca 1 h 30 m

Du behöver

Kaka

  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 2 g bakpulver (0,25 tsk)
  • 2 g bikarbonat (0,25 tsk)
  • 230 g smör, rumstempererat
  • 400 g strösocker (4,5 dl)
  • 275 g ägg, 5 stycken rumstempererade
  • 2 citroner, saften från 2 och skalet från 1

Hallonglasyr

  • 25 g limesaft, 0,5 lime
  • 50 g hallonpure (0,5 dl)
  • 180 g florsocker (3 dl)

Gör så här

  1. Citronsockerkaka
    Sätt ugnen på 165 grader.
  2. Smöra och bröa en rund sockerkakaform, 24 cm i diameter och 8 cm djup, noggrant.
  3. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.
  4. Vispa smör och socker vitt och fluffigt i en bunke. Vispa ner 1 ägg i taget och därefter de torra ingredienserna i omgångar. Tillsätt citronsaft samt skal och vispa ihop till en slät smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 45-47 minuter. Prova med en sticka att kakan är genomgräddad.
  6. Låt kakan vara kvar i sin form i 20 minuter och stjälp sedan upp den på ett galler.
  7. Låt svalna helt.
  8. Hallonglasyr
    Mixa tinade hallon och sila så att du får ut 0,5 dl ren hallonpure.
  9. Lägg det tillsammans med limesaft i en kastrull och värm på. Tillsätt florsocker, vispa lite lätt på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
  10. Lägg ett bakplåtspapper under gallret som kakan står på, häll glasyren runt kakans mitt och låt den rinna ner fint på sidorna. Kakan får inte vara för varm för då rinner glasyren av.
  11. När glasyren senare har stelnat kan kakan flyttas över till ett fat och serveras.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept