Citronaioli

5 m
6
5 m
6

Du behöver

  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 0,33 citron, saft + zest
  • 1 krm rödvinsvinäger
  • salt, efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Innan man börjar är det viktigt att ingredienserna är av samma temperatur, rumstempererade. Knäck i ett helt ägg i en cylinder och tillsätt sedan en äggula. Pressa ner vitlöken och häll på oljan. Börja med 2 dl och portionera i resten sedan. Sätt ner stavmixern ända ner i botten och starta. Nu är det vilktigt att arbeta sig nerifrån och upp långsamt. (Annars kan aiolin bli lös om för mycket olja möter äggen för fort.) När aiolin är i önskad konsistens, smaka upp med citronsaft, citronzest, salt & peppar. Jag smakar alltid upp i efterhand för att få den exakta smaken jag önskar. Smaka av, känn efter och häng med i matlagningen!
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Catarinas vinnarbok

Varje Dag Är En Fest – Vinnare Av Sveriges Mästerkock 2016 Läs mer

Fler goda recept