Citron- och vallmopannkakor med ingefärssirap och yoghurtmascarpone

55 m
8 - 10 st
Från Nyhetsmorgon

”Det här var de godaste pannkakorna jag någonsin ätit”, hävdade min svägerska efter att ha fått dessa pannkakor serverade till frukost en solig sommarmorgon. Kombinationen citron och vallmo är fantastisk. Servera med ingefärssirap och mascarpone. Lyxfrukost!

17 juli 2016
Visa mer
55 m
8 - 10 st

Du behöver

  • 25 g smält smör + till stekningen
  • 2,5 dl vete- eller dinkelmjöl
  • 1 msk vallmofrön
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 krm bikarbonat
  • 1 msk strösocker (gärna rörsocker)
  • 0,33 tsk salt
  • 1 ägg
  • 0,75 dl mjölk (3 %)
  • 1 dl gräddfil eller yoghurt
  • 1 ekologisk citron, zest från hela, juice av halva
  • 0,5 tsk äppelcidervinäger, vitvinsvinäger eller citron (kan uteslutas)

Till servering

  • 1 dl grekisk yoghurt eller annan fet yoghurt
  • 1 dl mascarpone

Ingefärssirap

  • 20 –25 g färsk skalad och skivad ingefära (3–5 cm)
  • 2 dl strösocker (gärna rörsocker)
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl pressad citronsaft

Gör så här

  1. Ingefärssirap
    Blanda allt i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka på låg värme i 20–40 minuter tills sirapen har tjocknat och blivit trögflytande. Sila bort ingefäran. Häll upp sirapen i en väl rengjord flaska och förvara den svalt.
  2. Yoghurtmascarpone
    Blanda yoghurt och mascarpone i en skål och ställ svalt i väntan på servering.
  3. Pannkakor
    Smält smöret i en stekpanna och låt svalna.
  4. Rör ihop de torra ingredienserna och citronzest.
  5. Separera ägget. Blanda gulan med mjölk och gräddfil eller yoghurt, citronjuice och smör. Vispa äggvitan med vinäger till ett fast skum.
  6. Häll ner ägg- och mjölkblandningen i de torra ingredienserna utan att blanda för mycket (lite klumpar gör inget). Vänd försiktigt ner äggvitan i smeten.
  7. Smält en stor klick smör i en stekpanna på medelvärme och klicka i ett par matskedar smet per pannkaka. Vänd när det börjar bildas bubblor på ytan. Stek tills pannkakorna är gyllenbruna på undersidan.
  8. Servera pannkakorna nygräddade med yoghurtmascarpone och ingefärssirap. Toppa eventuellt med färsk timjan eller andra örter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept