Citron- och ricottafylld tortellini med italienska köttbullar och härlig tomatsås

4

Du behöver

Köttbullar

  • 250 g fläskfärs
  • 250 g nötfärs
  • 1 gul lök, riven
  • 1 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 50 g parmesan, riven
  • 1-2 tsk malen vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 knippe persilja, hackad

Pastadeg

  • 2 ägg
  • 2,5-3 dl durumvete
  • 1 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt

Ricottafyllning

  • 250 g ricotta
  • 1 citron, zest
  • 1 dl parmesan, riven
  • 1 msk pressad citron
  • salt och peppar
  • 6-7 blad basilika, hackade

Tomatsås

  • 800 g konserverade plommon- eller cocktailtomater
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 msk citronsaft
  • 1 nypa socker
  • salt och peppar

Brynt smör

  • smör, brynt

Garnityr

  • färsk basilika
  • riven parmesan

Gör så här

  1. Pastadegen
    Blanda ägg, salt, mjöl och vatten. Direkt på bordet eller i bunke. Jag skippar bordet och kör i bunke för att slippa klibbig bänk.
  2. När degen är mättad av mjöl och inte kladdig, knåda för fulla muggar. Lägg i plastfolie och låt degen vila i kylen.
  3. Tomatsåsen
    Hacka löken och vitlöken, finhackat. Fräs i smör eller olja tills dem mjuknat. Inte för het värme, då bränns det och blir beskt.
  4. Häll i de konserverade cocktailtomaterna, hackad basilika, salt, peppar och vitt vin. Låt koka.
  5. Avsluta med att runda av tomatsåsen med en skvätt socker och citron.
  6. Köttbullar
    Riv löken på ett rivjärn i en bunke. Blanda i ägg, ströbröd, vitpeppar, grädde, hackad persilja, riven parmesan och salt. Vänd ner fläsk- och nötfärs.
  7. Blanda väl till en krämig fin smet.
  8. Forma fina, jämna och lite större köttbullar. Salta och peppra. Stek dem i smör på medelvärme i ca 10 min, tills de är genomstekta.
  9. Pastafyllning
    Blanda ricotta, parmesan, hackad basilika, citronsaft och citronzest. Smaka av med salt och peppar.
  10. Tortellini
    Baka ut pastan, kör igenom pastamaskinen tills önskad tjocklek. Jag körde på tunnhet "8" på maskinen.
  11. Lägg ut släta långa pastaremsor på lite mjölat bakbord. Skär ut fyrkanter ca 7x7 cm och spritsa på fyllningen, ca 1 msk/tortellini.
  12. Vik över och "limma" igen kanterna med vatten så att de inte öppnar sig vid kokning. Forma till en tortellini eller annan önskad form.
  13. Salta pastavattnet, det skall vara lika salt som en kallsup från havet. Koka upp! Koka tortellinin i 4-5 min, lyft upp och torka bort överflödigt vatten.
  14. Bryn lite smör gyllenbrunt och slunga runt den färdigkokta pastan i. Salta och peppra.
  15. Dags att lägga upp!
    Börja att lägga tomatsåsen som en bas. Lägg sedan på köttbullar i mitten, ställ pastan snyggt upp emot köttbullarna och toppa rikligt med parmesan och en stor fin kvist färsk basilika!
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Catarinas vinnarbok

Varje Dag Är En Fest – Vinnare Av Sveriges Mästerkock 2016 Läs mer

Fler goda recept