Citron- och ricottafylld tortellini med italienska köttbullar och härlig tomatsås

Citron- och ricottafylld tortellini med italienska köttbullar och härlig tomatsås
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Citron- och ricottafylld tortellini med italienska köttbullar och härlig tomatsås

33 ingredienser

Hemgjord tortellini med krämig ricottafyllning. Serveras med köttbullar och mustig tomatsås.

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 250 g fläskfärs
  • 250 g nötfärs
  • 1 gul lök, riven
  • 1 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 50 g parmesanost, riven
  • 1-2 tsk vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 knippe persilja, hackad

Pastadeg

  • 2 ägg
  • 2,5-3 dl durumvetemjöl
  • 1 msk vatten, kallt
  • 0,5 tsk salt

Ricottafyllning

  • 250 g ricotta
  • 1 citron, zest
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 msk citron, pressad
  • salt
  • peppar
  • 6-7 blad basilika, hackade

Tomatsås

  • 800 g konserverade plommontomater (eller cocktailtomater)
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 msk citron, saft
  • 0,5 krm strösocker
  • salt
  • peppar

Brynt smör

  • smör, brynt

garnityr

  • färsk basilika
  • parmesanost, riven

Gör så här

Pastadegen

  1. Blanda ägg, salt, mjöl och vatten. Direkt på bordet eller i bunke. Jag skippar bordet och kör i bunke för att slippa klibbig bänk.
  2. När degen är mättad av mjöl och inte kladdig, knåda för fulla muggar. Lägg i plastfolie och låt degen vila i kylen.

Tomatsåsen

  1. Hacka löken och vitlöken, finhackat. Fräs i smör eller olja tills dem mjuknat. Inte för het värme, då bränns det och blir beskt.
  2. Häll i de konserverade cocktailtomaterna, hackad basilika, salt, peppar och vitt vin. Låt koka.
  3. Avsluta med att runda av tomatsåsen med en skvätt socker och citron.

Köttbullar

  1. Riv löken på ett rivjärn i en bunke. Blanda i ägg, ströbröd, vitpeppar, grädde, hackad persilja, riven parmesan och salt. Vänd ner fläsk- och nötfärs.
  2. Blanda väl till en krämig fin smet.
  3. Forma fina, jämna och lite större köttbullar. Salta och peppra. Stek dem i smör på medelvärme i ca 10 min, tills de är genomstekta.

Pastafyllning

  1. Blanda ricotta, parmesan, hackad basilika, citronsaft och citronzest. Smaka av med salt och peppar.

Tortellini

  1. Baka ut pastan, kör igenom pastamaskinen tills önskad tjocklek. Jag körde på tunnhet "8" på maskinen.
  2. Lägg ut släta långa pastaremsor på lite mjölat bakbord. Skär ut fyrkanter ca 7x7 cm och spritsa på fyllningen, ca 1 msk/tortellini.
  3. Vik över och "limma" igen kanterna med vatten så att de inte öppnar sig vid kokning. Forma till en tortellini eller annan önskad form.
  4. Salta pastavattnet, det skall vara lika salt som en kallsup från havet. Koka upp! Koka tortellinin i 4-5 min, lyft upp och torka bort överflödigt vatten.
  5. Bryn lite smör gyllenbrunt och slunga runt den färdigkokta pastan i. Salta och peppra.

Dags att lägga upp!

  1. Börja att lägga tomatsåsen som en bas. Lägg sedan på köttbullar i mitten, ställ pastan snyggt upp emot köttbullarna och toppa rikligt med parmesan och en stor fin kvist färsk basilika!