Citron- och fikonknutar

ca 1 h 30 m
12 bullar
Citron- och fikonknutar
Foto: TV4
ca 1 h 30 m
12 bullar

Du behöver

Vetedeg

  • 500 g mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk kardemumma
  • 85 g strösocker
  • 800 g vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör

Citron och fikonfyllning

  • 8 torkade fikon
  • 1 dl fikonmarmelad
  • 2 citroner
  • 75 g smör
  • 50 g strösocker
  • 25 g smör, till pensling

Gör så här

  1. Vetedeg
    Ljumma mjölk till strax under 37 grader, lös upp jästen i lite av mjölken och häll sedan på resten. Blanda i nystött kardemumma, strösocker, vetemjöl special och salt.
  2. Knåda degen i maskin tills den börjar bli smidig. Tillsätt sedan mjukt smör i bitar och knåda degen smidig.
  3. Låt jäsa med bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  4. Citron- och fikonfyllning
    Hacka fikon i små bitar, blanda med fikonmarmelad.
  5. Riv skalet från 2 citroner och pressa saften från 1 citron, rör samman med fikonen. Blanda fikon/citronsmeten med smör och strösocker.
  6. Knutar
    Ta en tredjedel av vetedegen och kavla ut till en rektangel.
  7. Bred på fikon- och citronfyllningen, vik sedan degen över sig själv en gång. Skär degen i 12 remsor, tvinna varje degremsa och forma sedan till ett nystan.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 8 minuter.
  10. Låt bullarna svalna, mixa under tiden rivet skal från 1 citron med strösocker, lägg i en djup tallrik.
  11. Pensla knutarna med smält smör på ovansidan och doppa sedan direkt i citronsockret.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept