Citron- och champangetårta med jordgubbar och timjan

Från Nyhetsmorgon

Tårtdesignern Thora L Norgårds recept på citron och champangetårta med jordgubbar och timjan.

20 juli 2015
Visa mer

Du behöver

Citronbotten

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,75 bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 113 g mjukt smör
  • 2 tsk citronzest från ekologiska citroner
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 6 cl mjölk
  • 6 cl färsk citronsaft från ekologiska citroner

Champangemousse

  • 7 g gelatinpulver
  • 3 msk vatten
  • ca 3 dl jordsgubbschampagne eller mousserande vin
  • ca 3 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • knappt 1 dl socker

Jordgubbar i socker- och citronlag

  • Ca 200 g jordgubbar
  • Ekologiska citroner
  • Strösocker

Dekoration

  • Ca 300 g bär
  • Timjan eller citrontimjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 C. Smöra två tårtformar (20 cm). Sålla mjölet, bakpulver, och salt. Kräma smöret, sockret och citronzest i en bakmaskin på hög hastighet tills det är fluffigt och lätt. Sänk hastigheten och tillsätt ett ägg i taget, se till att mixa ordentligt samt skrapa skålen mellan varje ägg. Fortfarande på låg hastighet, alternera mjölblandningen (4 ggr) och citronjuice/mjölkblandningen (3 ggr). Börja och sluta med mjölblandningen. Se till att skrapa skålen ordentligt efter varje ny runda. Fördela smeten i de två tårtformarna. Grädda i 30-35 min eller till dess att en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna i 10 minuter. Lossa botten från formen och låt kallna på ett kylningsrack.
  2. Häll vattnet i en skål, strö i gelatinet och rör om. Låt det stelna. Ställ skålen över en kastrull med hett vatten och rör tills gelatinet löst sig. Rör ner champagnen. Vispa grädden. Vänd ner champangegelét i grädden och låt stå kallt under tiden som du vispar ihop äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa till blank smet. Vänd försiktigt ner äggsmeten i champagnegelén och låt stelna i kyl.
  3. Skiva jordgubbarna och lägg i en bunke. Pressa över citronsaft från ekologiska citroner och sockra efter smak. Jordgubbarna ska vara täcka av vätska och socker. Låt stå i cirka 2 timmar.
  4. Dela varje tårtbotten i två delar. Var noga med att de blir jämna och fina. Spara ca 1 dl champagnemousse i en skål för att spackla tårtan när den är fylld. Varva tårtbottnarna med champagnemoussen och lägg ett tunt lager av de skivade jordgubbarna ovanpå varje lager av mousse. Avsluta med en botten högst upp. Täck tårtan med ett tunt lager av moussen, låt bottnarna synas igenom. Kyl tårtan i ca 10 min innan den dekoreras med färska jordgubbar, röda vinbär, krusbär och färsk timjan (citrontimjan funkar också väldigt bra).
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept