Churros med chicha morada och lucumaglass

2,5 h + tid i kyl
4
2,5 h + tid i kyl
4

Du behöver

Churros

  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 320 g vetemjöl
  • 3 msk olja
  • olja, till fritering

Chicha morada

  • 1 ananas
  • 1 kg äpplen, gröna
  • 500 g kvittenfrukt
  • 1 kg maiz morado, bå majs
  • 1 kanelstång
  • 5 l vatten
  • socker, efter smak
  • lime, efter smak

Lucumaglass

  • 500 g lucumafrukt
  • 150 g socker
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 st vaniljstång
  • 0,5 citron, skalet
  • 6 äggulor

Gör så här

  1. Churros
    Häll upp vattnet i en kastrull, tillsätt salt och socker och se till att det löses upp innan du tillsätter mjölet.
  2. Tillsätt 3 msk olja och blanda tills du får en fast deg som är lagom hård. Lägg ner degen i en spritspåse med en stjärntyll.
  3. Hetta upp en kastrull med olja till ca 180 grader. Spritsa ner lite deg i taget och fritera churrosen gyllenbruna. Pudra över florsocker när de är klara.
  4. Chicha morada
    Skala och dela frukterna till bitar. Koka alla ingredienserna, utom socker och limesaft, i en kastrull. Låt koka i ca 2 timmar. Sila av alla ingredienserna och tillsätt socker och limesaft efter egen smak.
  5. Lucuma glass
    Skala, kärna ur och skär lucuman i små tärningar. Karamellisera sockret i en kastrull. Tillsätt lucuman och låt blandningen reducera på svag värme i ca 10 min.
  6. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång. Blanda ner 2/3 av den karamelliserade lucuman (resten sparas till garnering). Dra av kastrullen från spisen, tillsätt citronskal, låt svalna.
  7. Sjud upp smeten under vispning tillsammans med äggulorna till 85 grader (använd termometer). Sila och frys i glassmaskin.
  8. Dekorera glassen med resten av lucuman och servera tillsammans med churros och chicha morada!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept