Våfflor med äppelkompott

POPULÄRT
koket.se
Våfflor med äppelkompott
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Våfflor med äppelkompott

15 ingredienser

Våfflor med vaniljdoftande äppelkompott. Kanelsmaken i våfflorna är inte så starkt framträdande utan ligger som en fin underton. Dessa våfflor går utmärkt att grädda även i ett belgiskt våffeljärn.

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

portioner våfflor

äppelkompott

  • 500 g äpple, gärna Royal Gala, skalade och urkärnade
  • 0,25 dl vatten
  • 1 vaniljstång, skårad
  • 1-2 msk strösocker

Våfflor

  • 50 g smör, smält
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl gräddfil
  • 3 ägg (stora)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen kanel

Till servering

  • valnötter, hackade
  • vaniljglass

Gör så här

Äppelkompott

  1. Skär äpplena i ca 3 cm bitar och lägg i en kastrull. Häll över vatten och en skårad vaniljstång plus frön.
  2. Låt koka upp koka tills äpplena mjuknat. Ca 15 minuter.
  3. Beroende på hur söta dina äpplen är, tillsätt strösocker efter egen preferens. Vill du ha en lite slätare kompott kan du använda en stavmixer. Låt svalna medan du börjar med våfflorna.

Våfflor

  1. Värm upp våffeljärnet ordentligt.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda samman mjölk, gräddfil, äggen och smöret.
  4. Blanda vetemjölet, strösocker, bakpulver, salt och malen kanel.
  5. Häll ner de torra ingredienserna i mjölkblandningen och blanda om. Övermixa inte, det gör inget om våffelsmeten har lite klumpar.
  6. Smörj våffeljärnet lätt och använd ca i 1dl smet till varje våffla beroende på hur stort ditt våffeljärn är.
  7. Varje våffla tar ca 3-5 minuter, den ska vara frasig och gyllene när den är klar.
  8. Servera våfflorna med äppelkompotten, toppat med lite hackade valnötter och en skopa vaniljglass.