Tiramisutårta med jordgubbar

Tiramisutårta
Foto: TV4
Från Mitt kök

Varför nöja sig med en liten tiramisu när den kan förvandlas till en hel tårta?

Denna botten är perfekt för sådan här typ av kaka. Den kan hålla mycket vätska och låter
mascarponkrämen och de andra smaksättarna att stå i fokus. Genom att dela på äggen och vispa upp vitan får du ett väldigt fint och luftigt resultat.

31 augusti 2013
Visa mer

Du behöver

Botten

  • 4 stora ägg, separerade
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl majsstärkelse

Tiramisu

  • 5 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 500 g mascarponeost
  • 1,5 dl stark espresso
  • 1,5 dl marsalavin
  • 200 g savordikex (ett paket)
  • 0,5 dl kakao
  • 1 l färska jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 20 cm springform.
  2. Vispa upp äggvitorna till ett mjukt skum. Tillsätt 0.5 dl strösocker, lite i taget, och vispa upp till ett hårt skum.
  3. Vispa upp äggulorna och resterande 1 dl strösocker. Vänd ner äggvitorna i sockersmeten.
  4. Sikta samman vetemjöl och majsstärkelse och vänd ner i smeten.
  5. Häll i formen och grädda i ca 25 minuter tills kakan börjar lossna från kanten och är gyllene. Låt svalna medan du gör krämen.
  6. Vispa upp äggulor och strösocker. Tillsätt mascarpone och vispa slätt.
  7. Rör ner 2 msk espressokaffe och 2 msk marsalavin. Smaka av.
  8. När botten svalnat, dela i 3 eller 4 delar beroende på hur hög du vill ha din kaka. Lägg första botten på ett fat och häll på lika delar marsalavin och espressokaffe så att botten drar åt sig vätskan. Kakan klarar av mycket vätska (ca 0.5-0.75 dl) på varje lager botten. Bred på ett generöst lager med  mascarponekräm.
  9. Pudra över lite kakaopulver. Upprepa med resterande bottnar. Täck övre delen och sidorna i kräm och tryck dit savordikex runt om.
  10. Ställ i kylen minst 2 h. Vid servering, knyt ett band runt tårtan som dekoration. Garnera med färska jordgubbar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept