Tiramisu, Christinas recept

Tiramisu
Foto: TV4

Tiramisu, Christinas recept

Av: Christina - Borås

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

30 min + 2 h i kyl

Mumsig italiensk efterrätt med mascarpone och amaretto.

Ingredienser

portioner
  • 4 äggulor
  • 8 msk strösocker (eller florsocker)
  • 500 g mascarpone
  • 4 msk amarettolikör (eller Marsalavin)
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl espresso (eller annat starkt kaffe)
  • 200 g savoiardikex
  • 4 msk kakao

Gör så här

  1. Ta fram en form som passar, ca 15 x 20 cm, eller större. Tiramisun ska inte, men kan ändå, flyta ut så ta helst en form som inte är för stor.
  2. Separera äggen och vispa äggulorna och socker till en jämn och ljusgul smet.
  3. Tillsätt mascarpone, grädden och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning, använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa i äggulesmeten och rör till en jämn smet.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa i äggulesmeten och rör till en jämn smet.
  6. Doppa snabbt undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan 6 av de blöta kexen i formen.
  7. Bred ut hälften av smeten ovanpå.
  8. Sikta över hälften av kakaon och lägg på de sista 6 kexen och bred på resten av smeten. Låt stå i kylskåp till servering, cirka 2 timmar.
  9. Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.