Ankbröst med plommon och rödvinssås

Ankbröst med plommon och rödvinssås
Foto: TV4
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Ankbröst med plommon och rödvinssås

11 ingredienser

På onsdagar tar Marie Tegnér med sig lite nyttiga råvaror. Christian lagar en rätt, Marie en lite nyttigare. Här är Christians ankbröst med plommon och rödvinssås. Serveras med sötpotatismos smaksatt med lime.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 limefrukt
  • 2 ankbröst
  • 3 sötpotatisar
  • 3 schalottenlökar
  • 2 dl rött vin
  • 10 plommon
  • 0,5 dl brunt farinsocker
  • 3 msk rosépeppar
  • 3 kvistar rosmarin
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Koka potatisen.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Mosa ihop och smaksätt med lime, olivolja, salt och peppar.
  4. Kryssa ankbrösten på fett sidan.
  5. Salta och peppra.
  6. Krossa rosépeppar.
  7. Gnid in ankbrösten på båda sidorna.
  8. Lägg ankbrösten i het torr panna med fett sidan ner.
  9. Stek 2-3 minuter, vänd och lägg i halverade schalottenlökar, katrinplommon och farinsocker.
  10. Lyft upp ankbrösten och slå i 2 deciliter rödvin och rosmarin i pannan.
  11. Reducera ihop till önskad konsistens.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Ankan bakas i ugnen med fettsidan ner i ca 10 minuter.
  14. Skiva sedan filéerna i tunna skivor.
  15. Servera med potatismoset och plommon och rödvinssåsen.