Helgrillad oxfilé med bearnaisemos och friterad lök

Helgrillad oxfilé med bearnaisemos och friterad lök
Foto: Ingvar Eriksson
Från Vin och fest

Det är alltid trevligt med helstekt - lite "family style" säger Christian. Det bearnaisekryddade moset är en verklig höjdare! Om du inte hittar vinägerinlagd dragon i butiken, lägg några färska blad i vitvinsvinäger och låt dra någon timme. Den bekväme köper färdigfriterad lök i stället för att laga själv. Tänk på att köttet ska vila innan du skär upp det, försöka tajma de olika momenten. Moset håller värmen bra och såsen hettar du snabbt upp vid serveringen.

17 november 2010
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg oxfilé, putsad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk timjan

Bearnaisemos:

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 5 vitlöksklyftor, skalade
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g smör
  • 1-2 msk repad och hackad färsk dragon
  • några blad hackad vinägerinlagd dragon
  • 1 msk strimlad bladpersilja
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 0.5-1 tsk salt
  • 1 krm nymalen peppar

Friterad lök:

  • 4 schalottenlökar
  • neutral frityrolja
  • salt

Sparrissallad:

  • 4-5 stjälkar av vardera grön och vit sparris
  • eventuellt vitlöksskott eller hackad gräslök
  • 1 msk olivolja
  • en nypa salt, vitpeppar ur kvarn

Portvinsreduktion:

  • 1 dl portvin
  • 0.5 dl balsamvinäger

Gör så här

  1. Gnid in köttet med kryddorna.
  2. Grilla eller stek oxfilén till 55 grader innertemperatur i 125 grader i ugn, det tar ca 30 minuter. Låt vila minst 10 minuter.
  3. Bearnaisemos: Koka potatis och vitlök mjukt. Värm upp grädde och smör.
  4. Mosa och vispa potatis och vitlök till en slät puré med den varma grädd- och smörblandningen, gärna med elvisp.
  5. Smaka av med färsk och inlagd dragon, persilja, citronskal och citronsaft, salt och nymalen peppar.
  6. Friterad lök: Skala och skiva schalolttenlöken tunt. Fritera den långsamt i låg temperatur, ca 130 grader. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
  7. Sparrissallad: Koka grön och vit sparris var för sig al dente i saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten, låt rinna av.
  8. Blanda sparrisen med olivolja, eventuellt vitlöksskott, salt och nymalen peppar.
  9. Portvinsreduktion: Koka ihop portvin och balsamvinäger till simmig konsistens.
  10. Servering: Skär upp köttet och servera med tillbehören som på bilden.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept