Kryddstekt hjortytterfilé

50 min
4
Kryddstekt hjortytterfilé
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Nyhetsmorgon

Rulla in hjortfilén i väldoftande kryddor, stek den och servera med rostade morötter och ett gott mandelpotatismos.

4 juni 2009
Visa mer
50 min
4

Du behöver

  • 4 bitar hjortytterfilé à 160 g
  • 2 cm kanel
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 10 st nejlikor
  • 10 st svartpepparkorn
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 st lime, skal och saft
  • lite olivolja
  • salt
  • socker

Rostade morötter:

  • 16 st små morötter
  • 10 g strimlad persilja
  • salt
  • olivolja

Mandelpotatismos:

  • 0,5 kilo mandelpotatis, skalad
  • 2 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 20 g finskuren körvel
  • salt
  • peppar
  • socker

Gör så här

  1. Mal alla kryddor i en mortel.
  2. Gnid in köttet med kryddblandningen och bryn i lite smör på hög värme.
  3. Låt köttet gå klart i ugn på 150 grader, cirka 10 minuter. Lägg i folie eller smörpapper och håll varmt.
  4. Blanda samman yoghurt med lime. Smaka av med socker, salt och lite olivolja.
  5. Rostade morötter: Dela morötterna i grova bitar och rosta dem i olivolja i ugn, smaka av med strimlad persilja och svartpeppar.
  6. Mandelpotatismos: Koka potatisen utan salt, det är bättre att smaka av moset när man blandar samman det.
  7. Värm mjölk och smör. Pressa potatisen och blanda den med mjölk och smör. Vispa fluffigt och smaka av med lite socker, det tar fram den naturliga sötman i potatisen.
  8. Smaksätt med finskuren körvel.
  9. Servera köttet med potatismoset och de rostade morötterna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept