Kryddstekt hjortytterfilé

Kryddstekt hjortytterfilé
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Kryddstekt hjortytterfilé

21 ingredienser

50 min

Rulla in hjortfilén i väldoftande kryddor, stek den och servera med rostade morötter och ett gott mandelpotatismos.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar hjortytterfilé (à 160 g)
  • 2 cm malen kanel
  • 10 kryddpepparkorn
  • 10 hela nejlikor
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 limefrukt, skal och saft
  • olivolja
  • salt
  • strösocker

Rostade morötter:

  • 16 morötter (små)
  • 10 g persilja, strimlad
  • salt
  • olivolja

Mandelpotatismos:

  • 0,5 kg mandelpotatis, skalad
  • 2 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 20 g körvel, finskuren
  • salt
  • peppar
  • strösocker

Gör så här

  1. Mal alla kryddor i en mortel.
  2. Gnid in köttet med kryddblandningen och bryn i lite smör på hög värme.
  3. Låt köttet gå klart i ugn på 150 grader, cirka 10 minuter. Lägg i folie eller smörpapper och håll varmt.
  4. Blanda samman yoghurt med lime. Smaka av med socker, salt och lite olivolja.
  5. Rostade morötter: Dela morötterna i grova bitar och rosta dem i olivolja i ugn, smaka av med strimlad persilja och svartpeppar.
  6. Mandelpotatismos: Koka potatisen utan salt, det är bättre att smaka av moset när man blandar samman det.
  7. Värm mjölk och smör. Pressa potatisen och blanda den med mjölk och smör. Vispa fluffigt och smaka av med lite socker, det tar fram den naturliga sötman i potatisen.
  8. Smaksätt med finskuren körvel.
  9. Servera köttet med potatismoset och de rostade morötterna.