Bakpotatis, gräddfil och rökt löjrom

Från Förkväll

Här kommer en superbra förrätt. Jag älskar potatis och bakpotatis är dessutom busenkel att lyckas med. Toppar den med löjrom och rökt lax. /Christian

Gör gärna en majonnäs på oljan, den får en lite rökig härlig smak.

Hittar du inga laxfenor hos din fiskhandlare eller i en saluhall, köper du varmrökt lax.

Har kan du se Christian laga bakpotatis


8 december 2010
Visa mer
4h
4

Du behöver

Potatis

  • 2 st bakpotatisar
  • olivolja
  • 100 g smör
  • 0,5 knippe gräslök, finskuren
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Topping

  • 120 g löjrom
  • 50 g rökta laxfenor eller rökt lax
  • 2 dl matolja
  • 1 st citron, skalet

Serveras med

  • 2 dl gräddfil
  • 2-3 st dillkvistar
  • 1 st liten rödlök, skalad

Gör så här

  1. Potatis
    Picka bakpotatisen och baka i ugn på 200 grader i ca en timme, de skall bli mjuka.
  2. Gröp ur potatisen och blanda i olivolja, smör och gräslök.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Topping
    Värm upp olja till ca 80 grader.
  5. Slå olja över de rökta laxfenorna.
  6. Låt stå och dra i ca 2 timmar.
  7. Sila av oljan från fenorna, spara både olja och laxfenor.
  8. Slå oljan över löjrommen och låt stå i ca 2 timmar.
  9. Häll löjrommen i en sil så att oljan försvinner.
  10. Blanda löjrommen med citronskal.
  11. Plocka laxfenorna och servera till bakpotatisen.
  12. Servera allt med gräddfil, dill och lite hackad rödlök.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept