Karamelliserade hasselnötter med chokladmousse

Karamelliserade hasselnötter med chokladmousse
Foto: Julia Bejerot-Winkler
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Karamelliserade hasselnötter med chokladmousse

10 ingredienser

En jättesmarrig efterrätt med mousse av choklad och hasselnötter som är karamelliserade. Det smälter i munnen!

JOSEFINE SUNDSTRÖMS KASSE

MEN detta VILL jag gärna äta:
Indisk mat. Gräddig pasta. Alla passionsfrukts- efterrätter. Dessutom älskar jag att grilla!

Din ”dröm-matkasse” vad finns i den?
Något krämigt, kryddor och en massa frukt.
− Kalkonfilé ca 20:-
− Spaghetti ca 5:-
− Passionsfrukt, 2st ca 10:-
− Äpple ca 5:-
− Curry currypasta burk att dela på ca 15:-
− Lök ca 3:-
− Hasselnötter, påse ca 15:-
− Rättika ca 3:-
− Gräslök ca 5:-
− Sardell ca 15:-
− Choklad ca 15:-
TOTALT: 111:-

Ingredienser

portioner

Choklad mousse:

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl grädde
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk kakao

Karamelliserade hasselnötter:

  • 100 g hasselnötter
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl cointreau
  • 2 passionsfrukter
  • 1 dl yoghurt

Gör så här

  1. Rosta hasselnötterna på plåt i ugn tills de blivit lite gyllenbruna.
  2. Strö över socker över de varma nötterna.
  3. Riv chokladen.
  4. Vispa grädde, kakao och socker till en mousse.
  5. Värm socker i panna med vatten och cointreau.
  6. Låt vätska karameliseras och dela sedan passionsfrukten och blanda i kärnorna i karamellblandningen.
  7. Låt koka ihop några minuter.
  8. Lägg en klick yoghurt på ett serveringsfat och klicka över den karamelliserade blandningen.
  9. Lägg upp mousse och nötter på fat.
  10. Sprinkla över riven choklad och servera vid sidan om.