Blomkålssoppa med dill, rostade rotfrukter samt västerbotten- och krassetoast

4

Du behöver

  • 1 blomkålshuvud, plockade i buketter
  • 1 schalottenlök, finskuren
  • 2 dl kycklingfond
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • smör
  • salt och vitpeppar
  • ev lite citronsaft
  • 8 små lättkokta morötter, skalade
  • 2 palsternackor, skalade
  • 2 kvistar dill
  • svartpeppar, salt och socker
  • lite olivolja
  • 4 skivor formfranska, kantskurna
  • 50 g riven västerbottenost
  • 1 kruka smörgåskrasse

Gör så här

  1. Fräs löken i lite smör i en tjockbottnad kastrull. Slå på kycklingfonden och lägg i blomkålen. Koka upp. Slå i grädden och mjölken. Låt småkoka tills blomkålen är mjuk. Mixa slät. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev lite citronsaft. Sila soppan.
  2. Repa dillen. Skär fint. Rosta rotfrukterna i olivolja i het panna. Krydda med salt, svartpeppar och lite socker.
  3. Blanda samman ost och krasse. Dela brödskivorna i mitten. Fördela ost- och krasseröran på brödskivorna. Stek gyllene i smör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept