Halstrad gös med blåmusselsås och kantareller med sidfläsk

Du behöver

Fisken:

  • Ca 170g fjällad gös rygg per person
  • skirat smör
  • salt, peppar

Blåmusselsås:

  • 0,5 liter musselfond
  • 1 kingsolo finhackad (vitlök)
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 liter vatten
  • matlagnings rapsolja
  • 0,33 knippe färsk timjan
  • 7 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 liter blåmusslor, tvättade och genomgångna

Kantareller och sidfläsk:

  • ca4 dl färska putsade kantareller.
  • ca 240 g fin tärnat rökt sidfläsk.
  • Knaperstek sidfläsket i skirat smör.
  • Häll av i sil eller lägg på hushållspapper.
  • Smörstek kantarellerna. Salta och peppra (lite salt).
  • Häll av i sil eller lägg på hushållspapper.
  • Blanda fläsk och kantareller och lägg upp på tallrik.

Gör så här

  1. Fisken:
  2. Värm upp ugnen till 170 g.
  3. Värm upp en teflon panna.
  4. Salta och peppar (vitpeppar) fisken på kött sidan.
  5. Slå i det skirade smöret när pannan är riktigt varm och lägg i fisken med skinn sidan nedåt.
  6. Stek på skinnsidan tills en gyllenbrun färg uppstår mellan skinnet och fiskköttet.
  7. Lägg över fisken i en smörad eldfast form med skinnsidan uppåt.
  8. Baka fisken i ugn tills fisken fått en kärntemperatur på 54-56 grader ( ca 10-13 minuter)
  9. Blåmusselsås:
  10. Hetta upp en rymlig kastrull med lock, häll i olja, lök och vitlök.
  11. Svetta detta i någon minut.
  12. Häll i musslorna, vitt vin och vatten. Lägg på locket.
  13. Skaka kastrullen ordentligt efter någon minut.
  14. Lägg i timjan och koka till musslorna öppnat sig. ( eventuella oöppnade musslor kastas)
  15. Sila av musslorna och koka ner fonden tills bra smak och tillsätt grädden.
  16. Reducera till lagom krämighet, salt och peppra.
  17. Kantareller och sidfläsk:
  18. Knaperstek sidfläsket i skirat smör.
  19. Häll av i sil eller lägg på hushållspapper.
  20. Smörstek kantarellerna. Salta och peppra (lite salt).
  21. Häll av i sil eller lägg på hushållspapper.
  22. Blanda fläsk och kantareller och lägg upp på tallrik.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept