Kyckling med äpple och rotfrukter

Kyckling med äpple och rotfrukter
Foto: Jacob Grange
4

Du behöver

Äpple och rotfrukter:

  • 1 st syrligt svenskt äpple
  • 1 st morot
  • 1 st kålrot

Kyckling:

  • 1 kyckling delad i 8 bitar
  • smör till bryning
  • salt och peppar

Äppelsås:

  • 1 dl socker
  • 1 dl koncentrerad äppeljuice
  • 1 dl vatten
  • 1 msk maizenamjöl

Gör så här

  1. Äpple och rotfrukter: Skala äpplet och rotfrukterna och skär dem i jämna fyrkanter.
  2. Lägg äppelbitarna i vatten för att de inte ska bli bruna, gärna citronvatten.
  3. Blanchera rotfrukterna; koka dem hastigt. Häll av vattnet och kyl dem snabbt, så behåller de färgen.
  4. Kyckling: Bryn kycklingbitarna i smör. Krydda med salt och peppar.
  5. Värm ugnen till 180º och stek i cirka 20 minuter.
  6. Tag ut dem och låt dem vila en stund innan de skärs upp. Lägg dem däremot inte i folie, för då blir skinnet trist.
  7. Hetta upp rotfrukterna i smör i en panna och rör om. Lägg i äppelbitarna sist, så att de inte förlorar sitt tuggmotstånd.
  8. Lägg upp kycklingbitar och rotfrukter på tallriken och ringla äppelsåsen över.
  9. Äppelsås: Smält sockret långsamt i en vid panna tills det börjar karamelliseras.
  10. Tillsätt juice och vatten.
  11. Koka ihop något och red av med maizena.
  12. Äppelsåsen kan serveras varm eller kall.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept