Kokt lamm med dillsås

4

Du behöver

  • 1 kg lammkött med ben av bringa, bog eller rygg
  • 2 tsk salt per liten vatten
  • 1 gul lök
  • 2 medelstora morötter
  • ca 15 g rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • st ev 10 vitpepparkorn

Dillsås:

  • kokspadet
  • redning: lika delar mjöl och smör
  • 3 cl ättiksprit (12%)
  • 1 dl vatten
  • 3 rågade msk socker
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • 1 st stor knippa dill

Gör så här

  1. Spola eventuellt köttet hastigt under rinnande vatten. Skär det i 2 x 2 cm tärningar. Lägg det i en kastrull. Häll på så mycket vatten att det täcker, salta och låt koka upp. Skumma väl.Skala lök, morötter och rotselleri. Snitta purjon, skölj väl under rinnande vatten och skär allt i stora bitar. Lägg ner i köttgrytan och tillsätt pepparkornen. Låt koka upp och sedan koka under lock tills köttet känns mört, när man provar med sticka, dvs. 30 ? 40 minuter.
  2. Tag upp köttet. Red av med mjöl och smör. Tillsätt grädde och låt det koka ihop till en simmig sås.
  3. Koka ihop ättiksprit, vatten och socker i en liten kastrull bredvid.
  4. När såsen närmar sig fullbordan, smaka av med ättiks-socker-reduktionen tills sötma och syra får en lagom balans. Salta och peppra (vitpeppar).
  5. Rör till sist ned finhackad dill.
  6. Lägg ner köttet i såsen, låt allt bli genomvarmt. Servera potatis och lättkokta grönsaker till.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept