Pressylta

9h 10 min
Från Nyhetsmorgon

Gör din egen pressylta! Det är enklare än vad man tror, den måste bara få ta tid på sig att bli färdig.

15 november 2007
Visa mer
9h 10 min

Du behöver

  • 1 st bogblad av gris
  • 2 st fläsksvålar, stora
  • 1 st kalvlägg
  • 2 l vatten
  • 1 bukett kryddor
  • 4 tsk salt
  • 1 msk krossade vitpepparkorn

kryddblandning:

  • 1,5 msk salt
  • 2 tsk krossade kryddpepparkorn
  • 2 tsk krossade vitpepparkorn
  • 1 tsk malen ingefära

Gör så här

  1. Lägg bogblad, svålar och kalvlägg i en gryta och häll på så mycket kallt vatten att det nätt och jämnt täcker köttet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt buketten, salt och pepparkorn.
  2. Låt grytan sakta koka tills köttet är mört och lossnar från benen, cirka 1.5 timme. Kalvköttet kokar snabbare än fläskköttet och bör tas upp så fort det känns färdigt. Spar spadet.
  3. Låt köttet svalna och skär det i bitar eller skivor. Blöt en handduk i hett vatten och vrid ur den, bred ut den i en rund skål.
  4. Skär bort fett från svålarna och kläd botten med svålarna. Blanda till kryddblandningen. Krydda köttet väl och lägg det i skålen. Gör ett hårt knyte av köttet med hjälp av handduken och bind om ordentligt.
  5. Koka upp syltan i spadet och låt småkoka 15–20 minuter.
  6. Ta upp knytet utan att binda upp handduken och lägg på en tallrik med en tyngd över. Låt syltan stå kallt och forma sig minst över natten.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept