Potatis- och kronärtskocksallad à la Demidov

Potatis- och kronärtskocksallad à la Demidov
Foto: Fredrik Sandin Carlson
1h

Du behöver

Potatis- kronärtskocksallad

  • potatis
  • kronärtskockor
  • vatten
  • salt

Vinägrett:

  • 1 dl matolja
  • 0,33 dl vinäger
  • 1 tsk ljus senap
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Salladen: Börja med att knäcka stjälken på kronärtskockorna strax under fästet så att trådarna följer med. Stjälken skall aldrig skäras av, då blir trådarna kvar i bottnen.
  2. Koka skockorna i rikligt med lättsaltat vatten och med ½ citron. Syran minskar missfärgningen i. Koktiden varierar med kvaliteten. Beräkna minst 30 minuter. Skockorna är klara när de yttersta bladen lätt kan lossas.
  3. Ta upp skockorna med hålslev. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av väl. Enklast vänder man dem upp och ned.
  4. Plocka bladen utifrån och mot mitten. Spara de finaste för dekoration. Skär av hela bladtoppen och ta med det underliggande "skägget". Kvar finns den mjälla, fina bottnen som är det bästa på hela skockan.
  5. Samtidigt som skockorna kokas sköljer och borstar man potatisen. Poängen är att använda färsk potatis. Den kokas och när den är klar, skivas den varm.
  6. Skockbottnen vänds i vinägretten. Potatisen läggs på skockbottnen. Tryffel som hackats strös över. Dekorera med några skockblad.
  7. Serveras som egen rätt eller till en köttbit eller stekt fisk.
  8. Vinägrett: Allt blandas och vispas. Man kan också prova att blanda ingredienserna i en flaska och skaka ordentligt.
  9. Vinägretten blandas med kronärtskockorna så snabbt som det går.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept