Paella Valenciana

50 min
6
Från Nyhetsmorgon

Paella skulle man kunna säga är Spaniens motsvarighet till vår pytt i panna.

15 november 2007
Visa mer
50 min
6

Du behöver

  • 1 st kyckling
  • 0,5 l kycklingbuljong
  • 15 st färska eller konserverade musslor
  • 1 st litet paket frysta ärter
  • 1 burk kokta kronärtskocksbottnar
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 dl långkornigt ris
  • 3 msk matolja
  • 1 st citron
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Ta fram alla ingredienser. Borsta och skölj de färska musslorna. Se noga till att alla musslor sluter sig, öppna musslor används inte. Tina ärterna och låt kronärtskocksbottnarna rinna av. Putsa eventuellt bottnarna och skär dem därefter i mindre bitar. Skala och hacka den gula löken.
  2. Stycka kycklingen i mindre bitar och bena ur allt kött.
  3. Fräs den gula löken i 1 matsked olja i en kastrull. Späd med 2 deciliter vatten och koka upp. Lägg ner musslorna i det kokande vattnet. Täck med lock och koka 5 minuter eller tills alla skal öppnat sig. Kasta musslor som fortfarande är stängda.
  4. Hetta upp 2 matskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Bryn det skurna kycklingköttet i stekpannan och pressa över vitlöksklyftan.
  5. Ställ kastrullen med musslorna åt sidan. Vänd ner de okokta risgrynen i stekpannan, krydda lätt med salt och peppar och fräs under omrörning, 5-10 minuter.
  6. Häll av kokspadet från musslorna och tillsätt så mycket buljong att det blir 6 deciliter vätska. Pressa över citronen och rör ut saffranen. Häll vätskan över kyckling och ris och koka upp.
  7. Sänk värmen och lägg på lock, eller låt pannan stå i ugnen 200 grader utan lock tills all vätska sugits upp av riset. Rör om i pannan då och då.
  8. Rör in ärter och kronärtskocksbottnar i paellan strax innan den skall serveras. Garnera med musslorna i sina skal och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept