Småländsk lammsadel

50 min
4
Från Nyhetsmorgon

Att laga mat i ugn är smidigt, maten tar hand om sig själv och du kan under tiden ägna dig åt annat. Dessutom blir köttet mycket saftigare än i stekpanna.

15 november 2007
Visa mer
50 min
4

Du behöver

  • 600 g benfri lammsadel
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 hel vitlök
  • 1 st gul lök
  • 1 msk socker
  • 1,5 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond
  • 25 g smör
  • 6 st vita sparrisar
  • 6 st gröna sparrisar
  • 12 st späda morötter
  • 6 st små majrovor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa lammsadeln fri från fett och senor. Värm en stekpanna med smör och bryn köttsidorna på sadeln hastigt. Salta och peppra och strö över italiensk salladskrydda. Lägg köttet i en form och efterstek i ugnen cirka 20 minuter.
  2. Bryt isär vitlöken i klyftor och ta bort ytterskalet (men låt innerskalet sitta på). Skala och klyfta den gula löken. Lägg lökarna i en ugnssäker form och sätt in i ugnen tillsammans med köttet. Ta ut dem efter 20 minuter.
  3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i två kastruller. Skala och ansa sparrisen. Halvera och koka dem sedan mjuka i den ena kastrullen. Ansa morötterna och låt lite grön blast sitta kvar. Skala majrovorna. Lägg i morötterna och majrovorna med en matsked socker i den andra kastrullen i cirka 3 minuter.
  4. När köttet är klart ska det ligga och vila några minuter så att det saftar till sig.
  5. Blanda under tiden lök, vitlök, rödvin och fond i en kastrull och reducera något. Sila sedan bort löken med en fin stålsil. Häll såsen i kastrullen igen, värm upp och tillsätt smöret som får smälta. Vispa och smaka sedan av med salt och peppar.
  6. Skär lammet i skivor och servera med de kokta grönsakerna och vitlökssåsen. Kokt potatis passar utmärkt till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept