Rysslandsminne med lax och kål

4

Du behöver

  • 4 skivor lax
  • 0,5 st vitkålshuvud
  • 1 st citron
  • 0,5 dl olivolja + salt
  • 4 msk laxrom
  • dill
  • gräslök

Tilltugg:

  • 2 st hela saltgurkor (skär i stavar)
  • 2 msk honung
  • 2 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Häll en skvätt olivolja på en ugnssäker tallrik, lägg på en laxbit och salta. Ställ den 2-3 minuter i 200 grader varm ugn.
  2. Skär vitkålen i lämpliga bitar och koka dem lätt i vatten. Häll av vattnet. Tillsätt lite av oljan och låt kålen fräsa utan att få färg. Pressa i en aning citronsaft.
  3. Citronolja: Blanda resten av citronsaften och oljan och smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg kålen ovanpå laxen och tillsätt laxrommen. Vill man ha det snyggt, används en engångsspritspåse. Häll på citronoljan. Strö över dillen och gräslöken.
  5. Tilltugg: Gurkstavar som doppas i honungscrème fraîche. Honungen smälts något i mikrovågsugn i 30 sekunder och blandas med crème fraîchen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept