Tre Tapas

Du behöver

Marinerad strömming (4 personer):

  • 500 g små strömmingar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 st vitlöksklyfta, hackad
  • 0,5 st gul lök, hackad
  • 5 tsk citronolja
  • 1 krm grovt malen vitpeppar
  • hackad dill

Friterade spanska ostpuffar (6 personer):

  • 35 g smör
  • 0,25 tsk salt
  • 1,25 dl mjölk eller vatten
  • 1 dl siktat vetemjöl
  • 2 st uppvispade ägg
  • 50 g riven ost, manchego, parmesan eller gruyère
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • olja till fritering
  • 0,5 krm paprikapulver eller cayennepeppar

Stekta tomater med oliver och basilikadipp (4 personer):

  • 6 st tomater
  • smör
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl basilika, hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad

Gör så här

  1. Marinerad strömming:
  2. Citronolja finns att köpa färdig, men det går även fint att smaksätta en god olivolja med lite citronsaft.
  3. Rensa och skölj fisken. Dra bort skinn och ben. Strö över salt, peppar och löken samt häll över vinägern.
  4. Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.
  5. Ta upp fisken och låt den rinna av. Strö över lite av löken samt tillsätt citronolja och dill.
  6. Friterade spanska ostpuffar:
  7. Lägg smör, salt och mjölk i en kastrull och koka upp långsamt. Ta bort från värmen, sikta ner mjölet och rör om kraftigt med träsked eller gaffel. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och rör om tills röran bildat en boll runt skeden.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner de vispade äggen och rör samman till en smidig deg. Rör ner den rivna osten och senapen. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull till ca 180 grader (Tips: Pröva med en brödtärning. Den ska bli brynt på knappt 1 minut) eller till högsta värme på en elektrisk frityrkokare. Klicka med hjälp av två teskedar ner smeten i oljan, 7 - 8 bollar åt gången. När bollarna flutit upp till ytan, vänds de med hjälp av en hålslev för att bli vackert gyllenbruna och runda. Samtidigt blir de dubbelt så stora. Fritera ca 5 minuter. Då är de gyllenbruna och insidan är inte längre degig. Lägg dem att rinna av på ett hushållspapper.
  9. Servera dessa puffar, buñuelos, pudrade med paprikapulver eller cayennepeppar tillsammans med tandpetare. En nötig, mellantorr amontillado sherry är idealisk att dricka till.
  10. Dessa puffar bör serveras helt nyfriterade. För att variera smeten kan man lägga till två matskedar riven lök och rikligt med cayennepeppar i osten alternativt fyra matskedar hackad mandel eller gröna oliver med (eller i stället för) osten.
  11. Stekta tomater med oliver och basilikadipp:
  12. Skär tomaterna i skivor. Stek dem i smör på svag värme cirka 3 minuter på varje
  13. Sida. Krydda med balsamvinäger, salt och peppar. Lägg i oliverna på slutet och
  14. Låt dem bli varma. Servera tomaterna ljumma.
  15. Blanda crème fraîche, basilika, salt och vitlök.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept