Svenskt änglafläsk

4

Du behöver

  • 600 g rimmat sidfläsk i bit
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 4 morötter
  • 80 g vitkål
  • 15 cm av det vita på en purjolök
  • 2 msk hackad kruspersilja
  • 4 potatisar av fast sort
  • 1 msk krossad kryddpeppar
  • 1 citron

Gör så här

  1. Gör rutmönster i svålen. Koka fläsket i enbart vatten tills det känns mjukt, cirka en timma.
  2. Detta kan göras i förväg. Skiva fläsket och stek i panna utan fett.
  3. Smält smör och blanda i mjölet. Häll i mjölken och koka i 3-4 minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar. Sila.
  5. Skala, skölj och skär i bitar.
  6. Koka morötterna 2-3 minuter i spadet från fläskkoket.
  7. Kål och purjolök kokas i en minut.
  8. Lägg grönsakerna och persiljan i den vita såsen.
  9. Skala, skölj och koka potatisen.
  10. Vänd potatisen i lite smör före serveringen.
  11. Smaksätt med kryddpeppar.
  12. Skala citronen och koka skalet vilket därefter finhackas och strö på det stekta fläsket före servering.
  13. Vill man kan man steka svålen separat och längre så den blir knaprig.
  14. Kommentar:
  15. Fläsk på bit är prisvärt, cirka 49 kr/kg och knappt 15kr/portion i det här receptet, och kan efter kokning användas
  16. Till sallader, garnityr, pytt i panna m.m. Allt för att få optimal ekonomi av det som inte äts vid serveringstillfället.
  17. Jag väljer att koka fläsket av förberedande skäl och samtidigt få en angenämare konsistens och på så sätt skapa
  18. Festligare mat av en relativt enkel råvara.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept