Saltinbakad lax med tomatnötssås och karamellisserad gurka

4

Du behöver

  • 600 g färsk lax
  • 0,5 kg grovsalt
  • 2 dl vetemjöl

Tomatnötssås:

  • 10 st tomater
  • 100 g valnötter
  • 50 g sötmandel
  • en liten bit chili
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st citron eller lime, saften

Karamellisserad gurka:

  • 1 st gurka
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 st citroner

Gör så här

  1. Börja med att blanda ihop salt och mjölet. Tillsätt vatten och rör om till en smet. Laxen läggs i en smord, ugnssäker form och täcks med saltsmeten. Får stå i ugn ca 10 min i ungefär 180 grader.
  2. Tomatnötssås:
  3. Tomaterna delas i klyftor, löken skalas och hackas. Fräs löken i en kastrull med nötterna och mandeln. Tillsätt tomaterna samt chilin efter styrka och mod. Låt koka ungefär 7-8 min. Mixa, sila och smaka av med salt och lite citron eller lime.
  4. Karamellisserad gurka:
  5. Gurkan skalas och delas, med hjälp av en matsked skrapas kärnhuset bort. Därefter skivas gurkan i 1/2 cm tjocka bitar. Fräses sedan i lite olivolja, strö över sockret och rör om. Pressa i citronen och smaka av med salt och vitpeppar, sila av vätskan som bildats.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept