Sallad på grapefrukt och avokado med limemarinerad rödlök

4

Du behöver

  • 350 g späda spenatblad
  • 2 st röda grapefrukter, skalade och fileade
  • 2 st mogna avokados, skalade och urkärnade
  • ev 4 skivor kassler
  • Dressing:
  • 2 klyftor finhackad vitlök
  • 6 msk olivolja
  • 1 tsk mald kummin
  • 2 dl färsk grapefruktsjuice
  • 0,5 st chilipaprika, urkärnad och finhackad
  • 1 msk honung
  • 3 tsk finskuren färsk mynta
  • havssalt
  • 1 tsk tunt strimlad basilika
  • 1 st rödlök
  • 1 st lime, skal och saft
  • salt
  • 1 pkt mandel, grovt hackade
  • 0,5 st lime, saft
  • chili
  • cayenne

Gör så här

  1. Dressing:
  2. Fräs vitlöken i 2 msk olivolja på medelvärme tills löken blir brun, ungefär 5 min (det går även med färsk vitlök, men det här ger en nötigare och mildare smak). Ta bort från plattan, tillsätt kummin och honung och rör om. Häll över blandningen i en skål och låt svalna.
  3. Häll vitlöksblandningen i en mixer. Tillsätt grapefruktsjuicen och chili. Mixa tills allt har blandats. Medan mixern är igång tillsätts efter hand resten av oljan. Häll på tills dressingen tjocknar. Häll dressingen i en skål och smaka upp med salt, basilika och mynta.
  4. Garnityr:
  5. Skala och skär löken i ringar och lägg i en skål. Riv ned lite limeskal och pressa över lite saft. Salta lite. Låt stå och dra.
  6. Lägg mandel på ett ugnssäkert fat. Tillsätt chili, cayenne och pressa på limesaft. Sätt in i varm ugn i 10 min. Rör om lite efter 5 min.
  7. Lägg upp avokado, spenat och grapefruktsfiléer. Häll på dressing. Fortsätt med rödlöken och mandeln och avsluta med lite färsk mynta.
  8. Om man vill ha det lite matigare så passar en skiva kassler fint.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept