Nävgröt och amerikansk fruktgelé

4

Du behöver

Nävgröt:

  • 1 l vatten
  • 8 hg skrämjöl (havremjöl)
  • salt
  • smör
  • fläsk eller bacon
  • lingon

Amerikansk fruktgelé:

  • 2 st bananer, skalas och skivas
  • 2 hg vindruvor, delas och kärnas ur
  • 2 st päron, skalas och tärnas
  • krossad mandel
  • 2 dl apelsinjuice
  • 2 st gelatinblad

Gör så här

  1. Nävgröt:
  2. Koka upp vattnet. Häll i mjölet och rör om med en rejäl trägaffel. Salta. Koka på och rör om tills att det släpper från kanten och blir så tjockt att man kan forma gröten med nävarna eller med träslev.
  3. Forma små "biffar" och stek i panna. Stek gärna fläsket samtidigt och ös "nävgrötsbiffarna".
  4. Lägg upp nävgröt, fläsk och lingon på en tallrik.
  5. Amerikansk fruktgelé:
  6. Blötlägg gelatinbladen. Låt dem dra i minst 10 min.
  7. Blanda de skurna frukterna och tillsätt mandeln. Fördela på fyra portionsformar.
  8. Värm juicen försiktigt tills den är ljummen. Tillsätt gelatinbladen. Häll över fruktblandningen och låt stå kallt så att det stelnar.
  9. Servera med vispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept