Kroppkakor med smörlingonvinägrett

4

Du behöver

  • 10 st medelstora råa potatisar, ca 1 kg
  • 5 st medelstora kokta potatisar
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • smör
  • olivolja
  • Fyllning:
  • 200 g rimmat fläsk
  • 1 st gul lök
  • 0,5 st stött kryddpeppar

Gör så här

  1. Skala den råa potatisen och riv den fint. Låt den rinna av väl i en
  2. Sil, då håller de färdiga kroppkakorna samman bättre. Pressa, mosa eller
  3. Riv den kokta potatisen och blanda samman den med mjöl och salt till en
  4. Deg.
  5. Skär fläsket i små tärningar och skala och hacka löken. Bryn fläsket och lök i en stekpanna på medelstark värme.
  6. Rulla degen till en längd. Dela den i tolv bitar och gör en fördjupning i mitten på varje. Lägg en msk fyllning i varje grop och forma till bullar. Om bullarna verkar kladdiga, så ta lite mer mjöl i degen.
  7. Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta och tillsätt 1,5 tsk salt
  8. Per liter. Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda ca 25 minuter. När de
  9. Flyter upp är de färdiga.
  10. Servera med smält smör och passerade lingon blandade med lite
  11. Olivolja.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept