Knäckigt ris

10

Du behöver

  • 3 dl grötris
  • 3 msk kokosflingor
  • 5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk flytande honung
  • 2 dl tärnad färsk frukt, t.ex. apelsin och äpple
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker
  • 1 dl crème fraiche
  • 12 portionsformar
  • 3–4 msk rörsocker eller brun farin

Gör så här

  1. Skölj riset i rinnande kallt vatten och låt det rinna av. Lägg det i en kastrull med kokosflingor, vatten och salt. Låt koka 10 minuter under lock. Tillsätt mjölken, koka upp och dra kastrullen från värmen.
  2. Låt svälla under lock tills det kallnat, cirka 40 minuter.
  3. Blanda ned vaniljsocker, honung och frukt.
  4. Vispa grädden och vispa ned florsockret. Blanda ned det och crème fraiche i den kalla risblandningen.
  5. Sätt ugnen på grill och högsta värme.
  6. Smörj portionsformarna och fördela risblandningen däri. Strö över råsockret till knäcktäcket och sätt formarna högst upp i ugnen med ugnsluckan öppen.
  7. Gratinera några minuter tills sockret börjar bubbla och får färg.
  8. Christer tipsar
  9. På restauranger använder man idag små effektiva gasolbrännare som bra alternativ till ugnen.
  10. Att dricka till
  11. Tokaji Aszú, 5 puttonyos.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept