Kall inkokt lax med skarpsås

Du behöver

  • 1 laxfilé av mittbiten
  • 500 g till förrätt eller 800 g till varmrätt

Lag:

  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 2,5 liter vatten
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 3 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • ev kryddnejlika, lagerblad och dillstjälkar

Skarpsås:

  • 3 msk majonnäs
  • 1 st finhackat hårdkokt ägg
  • en skvätt vitvinsvinäger eller ättikssprit
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk vispad grädde
  • salt och vitpeppar
  • 1 st tunt skivad gurka
  • 1 -3-lag: del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten
  • hackad persilja

Gör så här

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 min. Skär laxen i 4 portionsbitar och lägg den i en vid gryta. Häll över spadet så det täcker fisken. När det hela kokar upp igen, ta kastrullen från spisen och låt laxen svalna i sitt spad med lock på. Låt gärna laxfiléerna ligga några timmar i lagen i kyla.
  2. Gör under tiden skarpsåsen. Rör ihop majonnäsen med hackat ägg. Piffa med lite vinäger eller ättikssprit och rör sedan ned grädde och dill så det blir luftigt. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt 1 timme före servering.
  3. Ta upp laxen och låt spadet rinna av. Garnera den med kokta morotsbitar och kokt purjolök.
  4. Smaka av såsen en sista gång. Bland annat kan syran mattas av under tiden i kylskåpet.
  5. Servera laxfiléerna med skarpsås och dill. Färskpotatis smakar gott till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept