Kalkonburgare med kryddig vinbärssås och avokadodipp

4

Du behöver

Kalkonburgare:

  • 450 g kalkonbröst
  • 3 st äggulor
  • lite grädde
  • 0,5 dl brödsmulor
  • 0,5 dl bladpersilja, finskuren
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 st hamburgerbröd
  • 1 st gul lök, skalad och skivad
  • 1 st gurka, skalad och skivad

Kryddig vinbärssås:

  • 60 g strösocker
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl hönsbuljong
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • tabasco, efter mod och smak
  • 1 msk sirap
  • 2 dl svarta vinbär, grovt mosade
  • 2 msk arrowrotsmjöl

Avokadodipp:

  • 2 st avokados
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk jordnötter
  • 0,5 st lime
  • peppar
  • fräscha grönsaker i stavar, ex fänkål, morötter, blekselleri

Gör så här

  1. Kalkonburgare:
  2. Mal kalkonbrösten. Det går bra att göra i matberedaren om du skär köttet i mindre bitar först.
  3. Blanda färsen med äggula och grädde. Tillsätt brödsmulor och persilja. Salta och peppra. Forma 4 hamburgare och lägg på grillen eller i pannan.
  4. Lägg de färdiga burgarna på hamburgerbrödet och stryk på vinbärssåsen. Lägg på den skivade löken och gurkan.
  5. Kryddig vinbärssås:
  6. Rör ut arrowrotsmjölet i lite vatten.
  7. Smält sockret i en kastrull tills det får en ljus brun färg. Tillsätt vinäger och hönsbuljong och låt det få ett uppkok. Tillsätt löken. Koka på svag värme ca 10 min. Red med arrowroten (eller maizena). Tillsätt sirap, vitlök och smaka av med salt och tabasco.
  8. Vänd till sist ner de svarta vinbären och låt svalna.
  9. Tänk på att den här såsen med fördel kan göras en eller flera dagar innan servering.
  10. Avokadodipp:
  11. Dela och kärna ur avokadon. Ta ut fruktköttet och mosa det grovt. Blanda med crème fraîche, vitlök och finhackade jordnötter. Jordnötterna ersätter saltet. Smaka av med lite limesaft och peppar.
  12. Dippa grönsakerna i dippen och njut.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept