Du behöver

  • 800 g oskalade räkor
  • 100 g färska champinjoner
  • 4 st tomater
  • 4 st hårdkokta ägg
  • 200 g sparris
  • 1 huvud isbergssallad
  • några dillvippor och gräslöksstrån
  • Vinägrett:
  • 5 msk olja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 ? 1 msk dijonsenap
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Skala räkorna och hårdkoka äggen. Gör en bädd av salladsblad på tallrik eller i portionsskålar.
  2. Arrangera ingredienserna i grupper, varje ingrediens för sig.
  3. Garnera med dill och bjud en enkel vinägrett till.
  4. Smör och rostat bröd till.
  5. Historien bakom Joppes räksallad:
  6. Denna sallad komponerades 1947 på Teatergrillen till dåvarande dramatenchefen, professor Ragnar Josephsons ära. När professorn tillfrågades av Tore Wretman om han misstyckte att en sallad uppkallades efter honom, svarade han: ?Bara jag inte kommer att gå samma öde till mötes som en viss herr Lindström. Alla känner till biffen, men ingen vet vem herr Lindström var.?
  7. För att förebygga detta fruktansvärda öde redovisar jag alltså här ursprunget till rättens namn.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept