Gäddfärsbullar

Gäddfärsbullar

14 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 500 g rensat gäddkött
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk stött anis
  • 1 ägg
  • salt
  • vitpeppar
  • champinjoner
  • schalottenlök

Sås:

  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 l mjölk
  • 2 msk smör
  • salt
  • äggula
  • 1 dl riven ost (t ex västerbotten)

Gör så här

  1. De grova benen bör vara borta ur gäddköttet, men det spelar ingen roll om några småben finns kvar, eftersom de försvinner i malningen. Kör gäddköttet i matberedare eller först genom grova skivan på köttkvarn och sedan den fina.
  2. Koka 1 dl av vispgrädden med stött anis 2-3 minuter och låt kallna.
  3. Tillsätt ägget, anisgrädden och sedan resten av grädden i två omgångar i matberedaren. Om du arbetar färsen för hand så håll den så kall som möjligt och arbeta in grädden väl mellan varje spädningsomgång. Smaka av med salt och peppar.
  4. Doppa en stor matsked i varmt vatten och forma vackra, ovala bullar. Pochera dem i 175º ugn i lättsaltat vatten, 1 tsk per liter, 8-12 minuter. Eller sjud dem försiktigt i en traktörpanna ovanpå spisen tills de är vita och fasta.
  5. Finhacka svamp och skalad lök. Fräs i smör utan att det får färg. Salta och peppra.
  6. Sås:
  7. Häll ca halva mängden mjölk i en stor kastrull. Vispa ut mjölet i den kalla mjölken. Häll i resten av mjölken och koka upp under omrörning och sjud 3-5 minuter. Tillsätt smör och äggula. Rör även ned osten.
  8. Till gäddfärsbullar passar det även bra med vitvinssås eller murkelsås och kokt pressad eller pressad potatis.
  9. Dekorera gärna tallriken med lättkokta finstrimlade morötter och purjo, så det kommer lite extra färg i denna vita rätt.