Gäddqueneller på spenat med murkelsås

Från Nyhetsmorgon

Quenellerna är gjorda på färs av gäddfilé och kokas i fiskbuljong. Servera rätten med en urgod murkelsås och ljummen spenat.

Viktigt om stenmurkla! Svampen stenmurkla är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder numer från att äta den även efter förvällning. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »



Vintips
16502 Kings Ridge, Pinot Noir 149:- ( 4 )

Från Oregon, USA . Kryddig, mörka körsbär,smultron, vildhallon, fat.

Se fler recept ur

Nyhetsmorgon.


17 juni 2011
Visa mer
4

Du behöver

Queneller

  • 400 g gäddfilé
  • 3 st ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 liter fiskbuljong (att koka i)

Spenat

  • 1 st lök, gul
  • 1 kg spenat, färsk
  • Smör, att svetta löken i
  • Salt
  • vitpeppar

Murkelsås

  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 gr murklor eller annan säsongsvamp

Gör så här

  1. Queneller
    Skär gäddfilén i mindre bitar och lägg i matberedare.
  2. Mixa med ägg, salt och peppar till en slät färs.
  3. Häll långsamt i grädden medan matberedaren går på full effekt.
  4. Lägg i en bunke med lock och ställ i kylen.
  5. Hacka löken till spenaten.
  6. Koka upp fiskbuljongen.
  7. Svetta den hackade löken till spenaten i en vid kastrull.
  8. Ta fram fiskfärsen och forma den till små ägg med hjälp av två matskedar och lägg dem på en tallrik.
  9. Koka upp fiskbuljongen igen så att det precis sjuder.
  10. Använd en hålslev och lägg försiktigt ner quenellerna i den sjudande buljongen.
  11. Låt dem koka i cirka fem minuter.
  12. Lyft upp dem försiktigt och lägg dem i en ugnssäker form som får stå i ugnen medan du gör spenaten.
  13. Värm försiktigt på löken.
  14. Den ska inte brynas, för då kommer spenaten att smaka stekt lök.
  15. Lägg ner spenaten och värm tills den faller ihop.
  16. Smaka av med salt och vitpeppar.
  17. Ta av plattan, lägg på ett lock så att spenaten håller sig varm.
  18. Värm tallrikarna.
  19. Lägg en klick spenat och en quenell på varje tallrik.
  20. Häll försiktigt över såsen och servera.
  21. Murkelsås
    Koka ihop fiskbuljong, vin och grädde.
  22. Lägg murklorna i blöt tills de blir mjuka.
  23. Fräs svampen i smör, pudra eventuellt lite mjöl över.
  24. Häll i såsgrunden och låt koka i cirka 15 minuter.
  25. Salta och peppra.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept