Chokladtryffel med rödbetstonad polkagrisganache

45 m + kylning
4
Chokladtryffel med rödbetstonad polkagrisganache
Foto: TV4

Chokladtryffel fylld med polkagris serveras med vaniljmousse och porter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos migoch recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

18 maj 2015
Visa mer
45 m + kylning
4

Du behöver

Tryffel

  • 150 g mörk choklad (70 %)
  • 3 msk grädde
  • 1,5 msk smör

Polkagrisganache

  • ca 20 polkagriskarameller, Obs hårda, ej mjöliga sorten.
  • 3-4 rutor vit choklad
  • ca 4 droppar pepparmintsolja
  • 1 dl grädde
  • 0,5 msk smör
  • 1-2 msk rödbetsspad (färgsättning)
  • 1 dl vatten

Vaniljmousse

  • 1,5 gelatinblad
  • 0,5 dl socker
  • 1 vaniljstång (1 msk vaniljsocker)
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde

Servering

  • porteröl

Gör så här

  1. Tryffel
    Lägg en skål i varmt vatten. Smält chokladen i skålen och häll sedan i grädde och smör, rör om. Stjälp upp massan på ett bakplåtspapper och bred ut till en jämn fin yta. Låt svalna.
  2. Polkagrisganache
    Krossa polkagriskaramellerna och strö ut det i en teflonpanna. Häll i vattnet. Koka upp under omrörning tills sockret lösts upp. Tillsätt smör, grädde och vit choklad, rödbetsspadet och droppa i mintolja efter behag. Reducera vätskan tills den blivit tjockare. Låt svalna en stund.
  3. Klipp upp bakplåtspappret (med chokladen) i rutor, ca 6 x 10 cm. Fyll mitten av långsidan med ganachen och rulla sen ihop chokladen med pappret på. Ta ett stycke aluminiumfolie och slå in tryffeln i den. Folien gör att tryffeln ligger på plats när den stelnar. Lägg in i frysen i ca 15 min. Ta sedan av folien, skär av kanterna på tryffelrullen INNAN du tar av bakplåtspappret.
  4. Vaniljmousse
    Blötlägg gelatinet i vatten. Vispa ägg och socker tills det blivit lätt och skummigt. Tillsätt vaniljen. Vispa grädden. Smält gelatinet i lite varmt vatten. Rör i lite av grädden i gelatinet. Vänd ihop alla ingredienser. Rör om försiktigt. Häll upp i små glas. Låt stelna i kylen.
  5. Serveringsförslag
    Lägg upp chokladtryffeln på en liten desserttallrik tillsammans med ett lågt glas med vaniljmoussen. Portershoten kan serveras i ett litet snapsglas. Meningen med porterölet är att lyfta fram aromerna i chokladen. Servera därför inte ölen iskall.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept