Chokladtårta med passionsfruktspannacotta, jordgubbsmousse och mörk chokladsmörkräm

hokladtårta med passionsfruktspannacotta, jordgubbsmousse och mörk chokladsmörkräm
Foto: TV4
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Chokladtårta med passionsfruktspannacotta, jordgubbsmousse och mörk chokladsmörkräm

30 ingredienser

2,5 h

Maffiga chokladtårta fylld med pannacotta och jordgubbsmousse. Täck med chokladsmörkräm och dekorera efter tycke och smak!

Ingredienser

portioner bitar

Passionsfruktspannacotta

  • 2,5 gelatinblad
  • 250 g grädde
  • 250 g passionsfruktspuré
  • 50 g strösocker

Chokladbottnar

  • 330 g vetemjöl
  • 510 g strösocker
  • 120 g kakao
  • 15 g bikarbonat
  • 7 g bakpulver
  • 10 g salt
  • 10 g vaniljsocker
  • 165 g ägg
  • 350 g mjölk
  • 180 g olja
  • 350 g vatten, kokande

Jordgubbsmousse

  • 100 g strösocker
  • 50 g äggvita
  • 1 msk vatten
  • 225 g jordgubbspuré
  • 2,5 gelatinblad
  • 340 g grädde

Mörk chokladsmörkräm

  • 150 g äggvita
  • 220 g strösocker
  • 300 g mörk choklad
  • 450 g smör

Garnering

  • 10 jordgubbar
  • 125 g hallon
  • 1 passionsfrukt
  • hallonmousse
  • chokladsmörkräm

Gör så här

Passionsfruktspannacotta

  1. Lägg gelatin i blöt. Koka ihop grädde, puré och socker. Ha i gelatinet, häll i en ringform med plastfolie under och ställ i frys minst 2 timmar. Pannacottan kommer frysas men blir fin i konsistensen när den får vila lite efteråt.

Tårtbottnar

  1. Smöra och mjöla 4 formar (ca 24 cm i diameter) . Blanda de torra ingredienserna och blanda de blöta ingredienserna (utom det kokande vattnet). Blanda ihop och häll sist i det kokande vattnet. Häll i formarna och ställ i ugnen 150 grader varmluft ca 40 minuter eller tills klara, känn med en gaffel.

Jordgubbsmousse

  1. Gör en italiensk maräng. Vispa upp äggvita och häll sen i sockret som fått koka ihop med lite vatten tills temperaturen är 121 grader. Vispa tills marängen svalnat. Använd 130 gram i moussen.
  2. Blötlägg gelatinbladen. Värm hälften av purén och ha i gelatinbladen. Vispa sedan kallt men försiktigt så inte gelatinet klumpar sig. Blanda i lite maräng, rör försiktigt och häll sedan i resten av marängen. Blanda ihop med vispad grädde. Ställ i kyl ca 30 minuter.

Mörk chokladsmörkräm

  1. Smält chokladen över vattenbad. Smält äggvita och socker över vattenbad tills sockret har löst upp sig, vispa tills fast och glansig maräng. Ha i lite rumstempererat smör i tagen under vispning av marängen. Häll i till sist chokladen. Ställ i kyl ca 15 minuter.

Tårtan

  1. Bygg tårtan med pannacottan på första lagret och moussen i mitten. Täck tårtan med chokladsmörkrämen och låt fantasin släppa loss till garneringen.