Chokladtårta med hemgjord vaniljglass

Chokladtårta med hemgjord vaniljglass
Foto: TV4

Visst kan det vara roligt att bjuda på egen glass till chokladkakan! Vill du inte laga egen glass, gå direkt till punkt nr 2 i tillagningsanvisningen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • Vaniljglass:
  • 4 äggulor
  • 5 dl kaffegrädde
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 vaniljstång

Chokladtårta:

  • 200 g mörk blockchoklad
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Glasyr:
  • 100 g mörk choklad
  • 2 msk smör
  • 1 st kiwifrukt

Gör så här

  1. Hemgjord glass: Vispa samman äggulor och socker till en porös smet. Klipp upp vaniljstången och koka upp grädden med vaniljstången. Skrapa ner kärnorna i såsen och rör ner den heta grädden över äggsmeten. Låt det hela sjuda till 60–70° under omrörning. Gör rosprovet, dvs doppa en sked i såsen. Ta upp den och blås på dess baksida. Om såsen “veckar sig” och bildar ett rosliknande mönster är den klar. Vispa massan kall och frys den i glassmaskin.
  2. Sätt ugnen på 225° och smörj en form med löstagbar botten. Smält blockchoklad och margarin i en kastrull över svag värme och vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver noga. Rör försiktigt ner den avsvalnade chokladsmeten i äggblandningen och vänd sedan ner mjölblandningen med varlig hand så att smeten blir slät.
  3. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Kakan ska inte stanna helt, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan stå kvar i formen tills den svalnat helt. Smält chokladen till glasyren, låt den svalna. Rör ner det rumsvarma smöret och bre glasyren över tårtan. Några skivor kiwifrukt är gott till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept