Chokladtårta med grädde och frukt

Chokladtårta med grädde och frukt
Foto: TV4

Chokladtårtan eller kladdkakan är lika god som avslutning på middagen som den är till kaffe eller te. Tårtan ska vara helt sval innan glasyren breds på och sedan tar det en stund innan glasyren stelnat. Kakan kan bakas dagen innan den ska ätas, för säkerhets skull.

17 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g mörk blockchoklad
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Glasyr:
  • 100 g mörk choklad
  • 2 msk smör

Till servering:

  • vispad grädde
  • Frukt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225° och smörj en form med löstagbar botten. Smält blockchoklad och smör i en tjockbottnad kastrull över svag värme. Vispa ägg och socker poröst och blanda mjöl och bakpulver noga. Rör försiktigt ner den avsvalnade chokladsmeten i äggblandningen och vänd ner mjölblandningen med varlig hand så att smeten blir slät.
  2. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Kakan ska inte stanna helt, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan stå kvar i formen tills den svalnat helt.
  3. Smält chokladen i en skål över en kastrull med sjudande vatten. Rör ner smöret. Bre glasyren över kakan och låt den stelna. Vispa grädden strax före servering. Skär frukten i mindre bitar och servera kakan med grädde och frukt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept